Een mobiel vriendelijke website

Van diverse hoveniers krijgen steeds vaker de vraag om een mobiele website te maken. Nu wordt daar niet mee bedoeld dat website mobiel moet zijn maar dat deze mobiel vriendelijk is. En met mobiel bedoelen we uiteraard smartphones. Voorheen werd er nauwelijks rekening gehouden dat websites ook met mobiele telefoons bezocht konden worden want mobiele telefoons werden gebruikt om te bellen, niet om te surfen. Maar dat is tegenwoordig duidelijk anders! De smartphones van tegenwoordig worden vooral voor andere zaken gebruikt dan bellen.

De harde cijfers

In ruim 50% van de gevallen vinden de bezoeken op een hovenierswebsite plaats met een smartphone! Daarnaast nog rond 10-15% met een tablet en slechts de rest met een pc. Natuurlijk verschillen deze cijfers sterk per doelgroep maar de trend is al lang gaande. Doordat de smartphones groter en sneller worden, is een pc vaak al niet eens meer nodig. Vooral niet als de bouwer van de website er rekening mee houdt dat de nieuwe website wel eens door smartphone bezoekers bezocht kan worden.

wel of niet mobiel vriendelijk?

Nu zul je denken: ik kan mijn website ook op mijn mobiel zien dus die zal wel geschikt zijn. Maar dat is wat te kort door de bocht. Natuurlijk is elke website zichtbaar op een smartphone maar waar het om gaat is of deze bezoekersvriendelijk is voor smartphones. Want kleinere schermen waarop gescrold wordt i.p.v. geklikt, vragen een ander soort website. Op een smartphone scrol je en klik je veel minder. Een smartphone bezoeker is vaak veel efficiënter aan het surfen, heeft minder behoefte aan lange verhalen maar wil juist weten wat iemand doet, tegen welke prijs, waar die zit en hoe die makkelijk kan bezoeken of bellen.

Bellen en bezoeken

Dus niet met je vinger het beeldscherm groter moeten uitvegen om iets te kunnen lezen maar scrollen en klikken op een bel knop om te bellen. Of klikken op de routeknop om de navigatie te starten. Een e-mail sturen kan ook maar dan via een super kort contactformulier met alleen naam, telefoonnummer, e-mailadres en de ruimte voor een vraag. Een scroll en een klik, zo gaat het op een goede ‘mobiele website’.

Responsive design

Een mobiele website is tegenwoordig dezelfde website als de pc versie, met dien verstande dat de elementen anders worden uitgelijnd of geplaatst. Soms worden bepaalde elementen op mobiel gewoon weggelaten. Dit noem je responsive design: het design past zich aan aan het beeldschermformaat. En dat moet tegenwoordig ook wel want er zijn tientallen verschillende beeldschermformaten, kleine/grote smartphone, kleine/grote tablets en hetzelfde verhaal voor computerschermen in alle soorten en maten. Vroeger was er een aparte mobiele website nodig voor smartphones maar dan moest je ook op twee verschillende websites je content beheren. Dat gaat tegenwoordig dus een stuk handiger.

Beloning voor mobiel vriendelijk

Als jouw hovenierswebsite echt mobiel vriendelijk is dan word je ‘rijkelijk’ beloond. In de eerste plaats door de bezoeker want die bezoekt dan niet alleen je website maar zal ook veel makkelijk contact leggen. Immers het bellen, mailen en bezoeken via een echte mobiele website gaat zo erg makkelijk. En in de tweede website is er de beloning van Google. Want Google beloont websites die goed zijn voor haar zoekers met een hogere ranking! Google heeft zelfs een testpagina om websites te testen op mobiel vriendelijkheid.

Wees een slimme hovenier

Een mobiel vriendelijke website zorgt dus voor een hogere ranking bij Google en dus nieuwe klanten en omzet. Bovendien ben je bezoekers met een smartphone (ook voor hoveniers meer dan 50% van alle bezoekers!) van dienst. Wees een slimme hovenier en kom nu in actie! Jouw eigen webbouwer kan je helpen en natuurlijk doen wij van De Websmid dat ook graag. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een slim advies: bel 038-7601601 of mail info@dewebsmid.nl.

De tweede stap naar slimmer hovenieren