Voor- en nadelen van uitbesteden

De basis voor een goede tuin is het tuinontwerp, daar zijn we het vrijwel allemaal over eens. Zelf doen of uitbesteden wat zijn de voor- en nadelen en waarop te letten? 

Je verwacht natuurlijk dat ik als tuin- en landschapsontwerper, van De Tuinregisseurs, altijd zal adviseren om dit uit te besteden. Dat is niet waar. Niet altijd. Want er zijn hoveniers die gewoon een talent hebben om prachtige plannen te maken en deze te realiseren.

Mijn ervaring leert wel dat dit slechts een bescheiden percentage is van de 9.000 hoveniersbedrijven.

 

Voordelen zelf doen

Het voordeel als je het zelf doet is dat jouw tuinen 100% jouw idee en eigen stijl zijn. Dit kan ook een valkuil zijn. Ik heb eens een hovenier gesproken die aangaf dat hij alleen maar bepaalde soort tuinen maakte en anders niet. Als je hier voldoende werk in hebt prima, zo niet dan is het wellicht handig om iets flexibeler te worden. Als je dat niet kan zijn probeer eens het werk uit te besteden. het kan een verrijking zijn voor je bedrijf.

Je kracht is ook altijd je zwakte, helaas. Als jij je daar bewust van bent prima, dan kan je een bewuste afweging maken dit zo te houden of daaraan te werken.

 

Uitbesteden waar op te letten?

Hierbij ligt het sterk aan wat je uitbesteed binnen het ontwerpproces en aan wie! Want je hebt tuinontwerpers en tuinontwerpers en het is een vrij beroep. Je hoeft geen enkele opleiding te hebben genoten en bij sommige opleidingen ben je binnen 14 maanden tuinontwerper! (LOI)

Je kan al voor 200,- euro een tuinontwerp laten maken via mensen die zich aanbieden op internet. Er is volop keuze.

 

TIP 1: wat past?

Zoek een ontwerper/ster die bij jouw bedrijf past. Iemand die binnen jouw verdienmodel kan werken. Waarbij je inspraak hebt in het ontwerpproces, want jij hebt ook zo je vakinhoudelijke ideeën. Sommige ontwerpers zijn enigszins wereldvreemd als het gaat om de haalbaarheid en het maken van hetgeen bedacht is. Andere ontwerpers staan weinig open voor inspraak en als ze zeggen er open voor staan kunnen ze het niet verwerken.

Tuinontwerp De Tuinregisseurs

Voordelen van uitbesteden

Voordeel 1: keuze vrijheid

Als je wilt samenwerken met verschillende ontwerpers/architecten kan jij je opdrachtgevers laten kiezen of zelf kiezen welke ontwerper/architect bij welke opdracht hoort.

Als je dit te omslachtig vind en de stijl van een ontwerper spreekt jou aan en past bij je bedrijf……. wees er zuinig op.

 

Voordeel 2: betere opdrachtgevers

Je hoeft het ontwerpwerk niet meer ‘tussendoor’ of ‘s avonds te doen. Een tuinontwerper is gespecialiseerd in ontwerpen dus mag je ervan uitgaan dat hij/zij betere ontwerpen maakt. Betere ontwerpen geven betere tuinen, betere tuinen geven betere foto’s, betere foto’s geven een betere website, een betere website geeft betere opdrachtgevers, betere opdrachtgevers maakt het werken een stuk aangenamer.

 

Voordeel 3: lagere kosten

Als je een tuinontwerper in eigen dienst hebt of als free-lancer kan aardig schelen in de jaarlijkse kosten. Vaak is het zo dat de tuinontwerper binnen het hoveniersbedrijf nog vele taken er naast heeft, zoals calculator, inkoper, verkoper, projectleider etc… Hierdoor besteed hij minder tijd aan het creatieve proces en zullen de ontwerpen minder zijn of minder worden.

Een goede tuinontwerper bezoekt workshops, bezoekt arboreta, kwekers, tuinenreizen, lezingen en meer. Iemand in eigen dienst komt daar veelal niet aan toe.

Tuinontwerp De Tuinregisseurs

De tweede stap naar slimmer hovenieren

Tip 2: 1 + 1 = 3

Niets is vermoeiender dan samen te werken met mensen die je energie kosten. Niets is moeilijker om de juiste mensen te vinden die jou en je bedrijf verder helpen. succes = samenwerken met de juiste mensen.
Het vinden van de juiste mensen is vaak net als bij kwekers, door selecteren van mensen. Zorg dat er een 1 + 1 = 3 situatie ontstaat. Dat de som der delen meer is dan de afzonderlijke delen.

De tuinontwerper moet dienstbaar zijn aan jouw bedrijf en aan jouw klant en opgave! Sommige ontwerpers hebben een air dat de hovenier dienstbaar moet zijn aan de ontwerper. Mijn advies als dat zo is……….neem snel afscheid.

 

TIP 3: standaardiseer werkwijze

Zorg ervoor dat de werkwijze bij iedere opdracht hetzelfde is. Dat er volgens een standaard manier wordt gecommuniceerd, dat de verschillende ontwerpstappen goed zijn benoemt qua inhoud en aanduiding. Hierdoor kan er in korte tijd snel en efficiënt worden gewerkt.

Spreek af of de tuinontwerper onder eigen naam zijn plannen maakt of onder jouw naam. Spreek af wie het plan presenteert, jij of de tuinontwerper. Spreek af of de tuinontwerper zelf contact mag opnemen met de opdrachtgever. Spreek af wat het budget is. Dit klinkt logisch maar ik zou de hoveniers niet de kost willen geven die een plan maken en niet gevraagd hebben om het budget. De basis voor miscommunicatie en frustratie bij 2-3 partijen.

 

TIP 4: kosten

Dit is in mijn optiek de minst belangrijke maar ik noem het toch. Waarom? Veel hoveniers die ik spreek geven aan (hebben de overtuiging) dat er geen budget voor is, de opdrachtgever zou dit niet willen betalen. Sommige opdrachtgevers willen het liefst nergens voor betalen en is alles altijd te duur of te veel, dat is zo in eerste instantie.

Maar iedere opdrachtgever wil waar voor zijn geld. Als jij met een A4tje of A3tje komt met een handschetsje en je vraagt daar 3-400 euro voor, tja dan is de kans groot dat dit geen succes gaat worden. Als jij komt met een creatief, origineel en doordacht tuinontwerp dat maatvast is, voorzien is van referentie- en sfeerbeelden, dan is iedere opdrachtgever die kwaliteit wil bereid daar 5-600 euro voor te betalen. Dit bedrag is op de uiteindelijke uitvoeringskosten te verwaarlozen. 4 m3 zand leveren en verwerken kost ongeveer hetzelfde (afhankelijk van transportafstand).

Een goed tuinontwerp verdient zich altijd terug!

 

TIP 4: ontwerper werkt ook uit

Ik maak mee dat sommige hoveniers alleen het tuinontwerp afnemen. Men zoekt zelf of samen met opdrachtgever de materialen uit en de beplanting wordt gehaald van de veiling van wat daar op dat moment wordt aangeboden. Resultaat vaak dezelfde beplanting. Weinig verrassend en eindresultaat dat beter had gekund.

Mijn advies is zorg dat je samenwerkt met een tuinontwerper die:

 1. wie weet en kan aangeven (=tekenen) hoe iets gemaakt moet worden.
 2. een goed beplantingsplan kan maken met de juiste kwaliteitsomschrijving en bestellijsten, dat scheelt jou heel veel werk.
 3. als het wenselijk is een 3D tekening, filmp of visual/render kan maken.
Tuinontwerp De Tuinregisseurs

Voordelen De Tuinregisseurs

De voordelen van De Tuinregisseurs ten opzichte van vele andere tuinontwerpers zijn de volgende:

 1. We weten wat wel en niet maakbaar is en op welke wijze.
 2. Ruim 40 jaar ervaring in het ontwerpen en realiseren van tuinen en terreinen.
 3. We kunnen bijdragen in het ontwikkelen van een uniek verdienmodel waardoor jij nooit meer voor niets hoef te gaan zitten rekenen.
 4. Ervaring met hoveniersbedrijven en waar deze behoefte aan hebben.
 5. Gedegen opleidingen – Middelbare Tuinbouwschool – Hogeschool Larenstein afstudeerrichting landschap – Rijks Universiteit Groningen Landgoederen en Buitenplaatsen – Universiteit Amsterdam omgevingspsychologie – Academie van Bouwkunst richting landschapsarchitectuur – Hogeschool Windesheim richting coaching.
 6. Snel, meedenkend, afspraken nakomend en flexibel.
 7. Doorrekenen ontwerpen voor materiaalstaten voor je offerte/raming of begroting. Nauwkeurig en het scheelt jou heel veel tijd.
 8. Landelijk werkzaam.

 

Risicodragend laten ontwerpen, slimmer?!

Als laatste punt is dat De Tuinregisseurs is het enige tuinontwerpbureau waarbij je de keuzen hebt om wel of niet risicodragend te laten ontwerpen. Risicodragend houdt in dat er geen ontwerpkosten in rekening worden gebracht als het ontwerp niet wordt geaccepteerd door de opdrachtgever. Het risico ligt dus bij ons. We vertellen je graag meer.

Vul hiernaast het contactformulier in, selecteer De Tuinregisseurs, verzend en we spreken elkaar nader.