Onze tips 2018

Toepassen duurzaam hout in de tuin

 

Gebruik van duurzaam hout is van belang voor het behoud van het bos.

Duurzaam betekent dat het milieu minder belast wordt en staat in het teken van People, Planet en Profit. De leefomgeving van flora en fauna wordt behouden en tevens wordt er rekening gehouden met de sociale aspecten en een duurzame economische waarde van het bos.

Hout blijft altijd beschikbaar

Als de bossen waaruit hout wordt geoogst op een duurzame manier worden beheerd, kunnen deze bossen voorzien in een onuitputtelijke grondstof. Duurzaam hout komt uit verantwoord beheerde bossen. Er worden niet meer bomen geoogst dan er van nature bijgroeien. 30 % van de wereld bestaat uit bomen. Het areaal Europees bos neemt jaarlijks toe, terwijl dat van tropisch bos (hardhout) helaas nog steeds daalt door de omzetting naar andere landgebruiksvormen zoals landbouw.

Hout is een hernieuwbare grondstof

Het mooie aan hout is dat het een hernieuwbare grondstof is. Binnen de gebruiksduur van een houtproduct groeit er alweer een nieuwe boom. Ter vergelijking: aardolie en erts hebben eeuwen nodig om tot ontwikkeling te komen.

Hout heeft de gunstigste Co2 footprint

Er is geen ander bouwmateriaal dat met zo weinig energie wordt geproduceerd als hout. Bomen zuiveren de lucht en produceren zuurstof. Daarnaast nemen groeiende bomen CO2 op. Dat betekent dat bossen het broeikaseffect verminderen en daarmee klimaatverandering tegengaan. Bovendien houden ze water en grond vast en gaan daarmee erosie tegen.

Met duurzaam hout toont u uw groene hart

Zowel u, als uw kinderen, kleinkinderen en vele latere generaties, hebben groot belang bij het behoud van bossen. Door te kiezen voor duurzaam hout, worden bossen beschermd en zorgt u dat de grondstof ook in de toekomst beschikbaar blijft. Alleen door bossen een economische functie te geven en in het beheer rekening te houden met de ecologische en sociale aspecten, kunnen we de bossen wereldwijd beschermen. Ook kan hout heel goed hergebruikt worden (cradle to cradle).

Redenen om duurzaam hout te kopen

Met duurzaam hout versterkt u uw marktpositie. Voor steeds meer opdrachtgevers wordt het gebruik van duurzaam hout gemeengoed. Voor overheidsinkopers is duurzaam hout zelfs een basisvoorwaarde bij de keuze voor een leverancier.

Uw meedenker

Welles Hout heeft ooit bewust gekozen voor het werken met duurzame houtsoorten zoals lariks-, douglas-, eiken- en robiniahout uit goed beheerde bossen, waarbij de eerst genoemde houtsoorten op redelijk korte afstand verkrijgbaar zijn. Indien er voor duurzaam hout gekozen is hoeft er minder snel nieuw hout als vervanging gekapt te worden en zorgt dat voor behoud van de bossen.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierPost comment