Geen categorie

Hoveniersbedrijven komen niet altijd in aanraking met de plaatsing of onderhoud van speeltoestellen in de openbare ruimte. Soms omdat men de voorkeur geeft aan de aanleg van tuinen, maar vaak ook de onbekendheid met de veiligheidseisen op het gebied van gecertificeerde speeltoestellen en de veilige valdempende ondergronden. Hier laat men misschien wel een kans liggen die redelijk eenvoudig kan resulteren in verbreding van de klantenkring en vergroting van de omzet.

 

Veiligheidseisen speeltoestellen

Op elke plek waar kinderen samen komen hoort natuurlijk een speeltuin. Scholen, kinderdagverblijven, speeltuinen, instellingen, recreatiebedrijven, horeca zaken enz.

Omdat het hier openbare ruimtes betreft dienen de toegepaste speeltoestellen aan bepaalde veiligheidseisen te voldoen. Daarvoor is in Nederland de WAS van kracht (sinds maart 1997) geworden. Het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen die er op toeziet dat alle speeltoestellen in de openbare ruimte veilig zijn. De speeltoestellen dienen daarom zo ontworpen te worden dat het risico van het spelen op het speeltoestel duidelijk is voor het kind.

Voor speeltoestellen in de “eigen” tuin gelden deze veiligheidseisen niet.

 

Europese normen

De Europese normen op het gebied van speeltoestellen en ondergronden helpen bij het voorkomen van ongelukken en blessures van spelende kinderen. Van belang is dat er een evenwicht zit tussen de veiligheid, de ontwikkeling en het speelplezier van de kinderen.

Er zijn twee belangrijke normen van toepassing:

NEN-EN 1176 Algemene veiligheidseisen speeltoestellen met aanvullende eisen voor de verschillende typen speeltoestellen.

NEN-EN 1177 Schokabsorberende bodemoppervlakken van speelplaatsen met bepaling van de kritische valhoogtes.

 

Veiligheidsregels in het algemeen 

In grote lijnen zijn de volgende regels van belang om de speeltoestellen veiliger te maken:

 

–       Alle speeltoestellen dienen voldoende stabiel te zijn verankerd

–       Er dient voldoende ruimte rondom de speeltoestellen te zijn

–       De hoeken en randen van speeltoestellen mogen niet scherp zijn en onderdelen van hout dienen splintervrij te zijn

–       Bewegende speeltoestellen moeten afgeschermd worden zodat de kinderen niet per ongeluk er tegen aan kunnen lopen

–       De bodem dient in vele gevallen voldoende schokdempend te zijn, afhankelijk van de valhoogte van het speeltoestel

–       Regelmatige inspectie en onderhoud van de speeltoestellen en de ondergrond zijn van groot belang

–       Alle speeltoestellen, geplaatst na maart 1997, moeten voorzien zijn van een veiligheidscertificaat

 

Goed beheer van speeltoestellen

Meer informatie kun je vinden als je klikt op de volgende link

 

Uw meedenker

Welles Hout heeft al meer dan 25 jaar ervaring met de levering en plaatsing van gecertificeerde speeltoestellen en ondergronden in geheel Nederland. Deels in eigen beheer en tevens ook met een aantal partners in heel Nederland worden de mooiste projecten aangelegd bij scholen, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, speeltuinverenigingen, instellingen, recreatiebedrijven, jachthavens, horeca enz.

Indien je meer wilt weten over welke mogelijkheden er zijn om op dit gebied samen te werken ? Laat het dan gerust weten.

Met jouw contacten, onze kennis en ons uitgebreide netwerk aan leveranciers, keuringsinstanties en montagebedrijven kunnen we wellicht jouw klantenkring uitbreiden. Hiervoor maken we graag een vrijblijvende afspraak.

 

Op de website www.speeltoestel.nl vind je het complete assortiment aan gecertificeerde (EN-1176) speeltoestellen en tevens een deel van onze gerealiseerde projecten.

 

We zijn tevens te vinden op:  https://www.facebook.com/speeltoestel.nl

 

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierPost comment