Verkoop geen tuinontwerp

Veel hoveniersbedrijven worstelen met wat te rekenen voor een tuinontwerp. Een kostendekkende prijs kan niet gerekend worden want dat schrikt een opdrachtgever af. Je wilt de tuin verkopen want daar verdien je aan en niet aan het tuinontwerp.

Het is eigenlijk een kip – ei verhaal. Een goede tuin ontstaat niet zomaar door spontane evolutie, deze moet bedacht worden. Daarnaast moet het bedenksel, het ontwerp aan de opdrachtgever gepresenteerd en uitgelegd worden. Als jij als hoveniersbedrijf aan opdrachtgevers moet gaan uitleggen dat er eerste een ontwerp nodig is en dat daar kosten aan verbonden zijn gaat de pret bij opdrachtgever al deels weg. Hij/zij kwam voor een mooie nieuwe tuin en dan begin jij over de kosten van het ontwerp etc.. De ene hovenier doet het ‘gratis’ en de ander voor een vierkante meter prijs. Da’s ook lekker dan kan je als opdrachtgever eerst je vierkante meters gaan uitrekenen, is niet lekker. De ander doet het het voor 150,- euro de ander voor 300,- euro en ga zo maar door.

Focus

Als hovenier dien je je te focussen op je core business en dat is tuinen aanleggen en onderhouden. Iets maken en in stand houden. Daar verdien je het mee. Daar dient je verdienmodel op te zijn afgestemd.

Schetsontwerp tuin Zwolle
Dwarsdoorsneden tuin Zwolle

Focus

Veel eigenaren van (vooral de kleinere) hoveniersbedrijven maken zelf het ontwerp en vinden dat ze dit ook het beste zelf kunnen doen. Dat is erg ambachtelijk en soms wordt er een (3D)tekenprogramma aangeschaft. Alleen daar wordt je geen betere ontwerper van en alle presentaties en filmpjes gaan op elkaar lijken.

Daarnaast kost dit alles veel, heel veel tijd om je eigen te maken. Tijd die je ook had kunnen besteden om het werk goed voor te bereiden en uit te voeren. Omdat er geen goed verdienmodel is zullen de inkomsten bij deze ondernemers/hoveniers ook vaak achterblijven. Het ontwerp wordt vaak in de avonduren gemaakt, evenals de afspraken. Dat dit niet ten goede komt aan het product en de broodnodige rust voor de ondernemer spreekt voor zich lijkt mij.

Het goed voorbereiden, inkopen, plannen, begeleiden administreren van nieuwe projecten of onderhoudsprojecten is een vak apart en kost ook veel tijd. Hier is ervaring voor nodig, inzicht en vakmanschap. Een vak op zich dat je er niet zo maar even bij doet of in de avonduren. Als je foutjes maakt bij de voorbereiding dan worden dat fouten in de uitvoering. En fouten maken is duur, en soms heel duur. En ze worden niet financieel betaald door opdrachtgever, wel met slechte reclame c.q. reviews.

De tweede stap naar slimmer hovenieren

Tuin te Groningen

Verkoop een tuin

Je kan de tijd van een dag maar 1x uitgeven in je leven. Je kan tijd steken in het ontwerpen of tijd steken in je verkoopvaardigheden. Wat zal uiteindelijk meer opleveren denk je?

Richt je verkoopproces zo in dat je verdienmodel en je communicatie zich richt op de nieuwe tuin en hoe deze te realiseren samen met je opdrachtgever. Maak het proces duidelijk en enthousiasmeer je opdrachtgever bij elke stap. Communiceer de voordelen om zo met jou te werken. Leg ook de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever uit.

 

Focus

Als ondernemer dien je je volgens mij te focussen op het creëren van meerwaarde voor je klant. Daarnaast je bedrijf zo optimaal mogelijk inrichten waardoor je met plezier en goed rendement je opdrachtgever goed van dienst kan zijn.

Wat is jouw visie voor je bedrijf en voor je leven? Je visie voor je medewerkers, je opdrachtgevers en leveranciers? Wie of wat past bij jou en waar ben je goed in? Al ben je nog zo goed in ontwerpen om dat te combineren met inkopen, logistiek, leiding geven, administratie doen of controleren, wetgeving bijhouden, opdrachtgevers bezoeken, werk begeleiden of zelf uitvoeren is een vrij onmogelijke combinatie om daarmee hoogstaande en vernieuwende en verrassende ontwerpen te maken.

Goede samenwerking brengt je verder

Natuurlijk werken we graag met je samen om verrassende ontwerpen te maken. Maar naast De Tuinregisseurs zijn er nog honderden tuinontwerpers en ontwerpsters. Goede, hele goede en ook slechte.

Van LOI geschoolden tot autodidacten, tot academisch geschoolden. Ontwerpers en ontwerpsters die al werken voor 100,- euro en die pas aan de slag gaan vanaf 500,- euro. Zoek de persoon en het bedrijf dat bij jou en jouw bedrijf past. Een goede ontwerper is veelal behoorlijk eigenwijs daar moet je mee om kunnen en durven gaan is mijn ervaring.

De voordelen van De Tuinregisseurs

  1. We weten wat wel en niet maakbaar is en op welke wijze.
  2. Ruim 40 jaar ervaring in het ontwerpen en realiseren van tuinen en terreinen.
  3. We kunnen bijdragen in het ontwikkelen van unieke verdienmodellen waardoor jij nooit meer voor niets hoef te gaan zitten rekenen.
  4. Ervaring met hoveniersbedrijven en waar deze behoefte aan hebben.
  5. Gedegen opleidingen – Middelbare Tuinbouwschool – Hogeschool Larenstein afstudeerrichting landschap – Rijks Universiteit Groningen Landgoederen en Buitenplaatsen – Universiteit Amsterdam omgevingspsychologie – Academie van Bouwkunst richting landschapsarchitectuur – Hogeschool Windesheim richting coaching.
  6. Snel, meedenkend, afspraken nakomend en flexibel.
  7. Doorrekenen ontwerpen voor materiaalstaten voor je offerte/raming of begroting. Nauwkeurig en het scheelt jou heel veel tijd.
  8. Landelijk werkzaam.

Vul hiernaast het contactformulier in, selecteer De Tuinregisseurs, verzend en we spreken elkaar nader.

Graag tot ziens,

 

Met vriendelijke groet,

 

ing. Alexander Bijl
tuin- en landschapsontwerper