De populaire tuin maakt het verschil

 

De levende tuin is populair; meer groen in de tuin en minder steen en grind, waardoor er meer biodiversiteit in de tuin komt door bloeiende planten. De consument wordt gestimuleerd om het onderhoudsgemak van steen en grind te verruilen voor meer afwisseling. Klimaatverandering en het decentraal bergen van water zorgt voor extra kansen en meer ruimte voor groen. Groei naar bewustwording voor iedereen om mee te werken aan natuurlijke oplossingen.

 

Hoveniers en ontwerpers spelen in op deze trends door groenere ontwerpen te maken. Die ontwerpen moeten overtuigend gepresenteerd worden, zodat de klant een goed beeld van de nieuwe groenere tuin krijgt. Dat kan met duidelijke beplantingsplannen in 2D en 3D.

 

Een tuinontwerp met beplanting in 3D

Het beleven van een tuinontwerp in 3D is van grote waarde. Alle elementen, zoals het huis, het perceel, de bestrating, de beplanting en overige (tuin)elementen worden realistisch weergegeven en geven een goed beeld van de nieuwe situatie. Het softwareprogramma 3DTUIN Designer dat die beleving echt maakt voordat de metamorfose heeft plaatsgevonden, is onmisbaar voor de hovenier.

 

 

Afbeelding: TUINPhotoDesigner

 

Software met uitgebreide bibliotheken met levensechte tuinelementen en planten maakt het indelen van het perceel gemakkelijk. De mogelijkheden om het ontwerp te presenteren als een filmpje, met de verschillende lichtinvallen en zelfs een dag- en een nachtimpressie maken de beleving compleet. 

Presenteren met een groeiscenario dat rekening houdt met de verandering over meerdere jaren laat zien hoe de tuin ontwikkelt. Een weergave van de verschillende seizoenen geeft een beeld van het ontwerp door het jaar heen. Waardevol voor de klant om het ontwerp alvast te ervaren en voor de ontwerper om het beplantingsplan perfect af te stemmen.

 

Afbeelding: 3DTUIN Designer met één ontwerp in 4 seizoenen

 

Technische beplantingsplannen maken in 2D

Het 3D beplantingsplan is ook als een 2D plan te gebruiken. Dit werkt overzichtelijk bij de aanleg. Een beplantingsplan moet duidelijke aanwijzingen geven voor de aanleg. Hierbij is de weergave minder gericht op sfeer en beleving, maar juist meer op technische duidelijkheid. Praktisch bij de uitvoering en realisatie.

 

 

Afbeelding: Het getekende plan is direct om te schakelen van 2D naar 3D

 

Een beplantingsplan bevat een duidelijke weergave waar de solitaire planten moeten staan, eventueel aangevuld met maatvoering en een uitzettekening. Bij beplantingsvakken met één soort is het aantal planten van belang. Bij meerdere soorten per vak is de positie van de individuele plant belangrijk, zodat uitzetten snel en efficiënt kan plaatsvinden.

 

 

              

Afbeelding 1, 2 en 3: 3DTUIN Designer 2D weergave. Afbeelding 4: LANDXPERT PlantManager 2D weergave

 

Werkvoorbereiding en uitvoering

Het grote voordeel van ontwerpsoftware is de lijst met gebruikte materialen in het ontwerp. Lijsten van planten en andere materialen zijn digitaal beschikbaar en kunnen vervolgens gemakkelijk besteld worden. Het artikel van Olaf Nijenkamp over online bestellen, vertelt daar meer over.

 

 

Afbeelding: 3DTUIN Designer met Exportfunctie

 

Nog effectiever is de koppeling van een ontwerp- en beplantingsplan aan de begroting. Een goed softwarepakket, zoals LANDXPERT dat vanuit het ontwerp een koppeling heeft met de plantendatabase van DATAflor BUSINESS. Ontwerpen en begroten in één werkproces zorgt voor veel tijdsbesparing.

 

 

Afbeelding: 2D presentatie met LANDXPERT.  © Frank Groeneweg, Griffioen Wassenaar

 

De software genereert ook kleur- en groeischema’s zodat direct te controleren is of het mengsel aan de verwachting voldoet. Het aanbod varieert voor verschillende bodem- en lichtomstandigheden tot zeer speciale thema’s, zoals niet-toxische vaste planten of bijenweiden. De software houdt dit bij en de kosten per vierkante meter zijn direct bekend. Met weinig moeite kunnen kwalitatief hoogwaardige borders worden aangeboden.

 

 

Afbeelding: Geautomatiseerd kleur- en/of bloeischema uit LANDXPERT

 

TSD biedt meerdere typen (ontwerp)software die de hovenier ondersteunt. Neem contact op voor advies en kijk welke oplossing het beste bij u past.

TSD IT bv is totaalleverancier voor ICT-oplossingen in de groene sector. Al jarenlang bedienen wij de markt door het leveren van hardware, ondersteuning in het beheer van de infrastructuur en bieden wij software voor de hovenier, waaronder: DATAflor Business projectadministratie – en 3DTUIN Designer ontwerpsoftware. TSD IT bv is leverancier van verschillende softwarepakketten, zowel voor kwekerijen als hoveniers. 

Samenvattend: Gebruik moderne technieken om jezelf en de groene sector te promoten. Dat is stoer. Dat is slimmer hovenieren.

De tweede stap naar slimmer hovenieren