Een beter tuinontwerp verkoopt….

Een hovenier (en tuinontwerper) wordt vaak geconfronteerd met het feit dat er bezuinigd moet worden op de realisatiekosten. Bij een nieuw- of verbouwsituatie gaat het budget, wat voor de tuin was bestemd, vaak op aan het gebouw. Vaak hebben opdrachtgevers ook geen enkel idee wat de aanleg van een tuin kost. Als dan de uitvoeringsprijs op tafel ligt of vooraf wordt genoemd dan valt dat vrijwel altijd tegen. Tja lastig dat bezuinigen.

Als goede vakman weet je natuurlijk waar een opdrachtgever niet op moet bezuinigen en dat is het fundament. Die bodem. Grondverbetering voor verharding en/of beplanting. Wat voor verharding er ook in komt of welke planten ook worden toegepast. Bezuinig niet op het fundament.

Bezuinigen op het tuinontwerp

Om te komen tot een goede tuin (verrassend, onderscheidend, functioneel en sfeervol) is een goed ontwerp het fundament. Bezuinigen op het fundament is dan ook niet verstandig. Alleen veel hoveniers bezuinigen op dat fundament. Ze doen het vaak zelf (in de avonduren of tussendoor) of laten dit doen door de iemand die veel voor weinig doet. En ook daarbij geldt; alle waar naar zijn geld, of je oogst wat je zaait.

Schetsontwerp tuin Zwolle
Dwarsdoorsneden tuin Zwolle

Ingrediënten voor een goed tuinontwerp

Een goed tuinontwerp verdient zich altijd terug, niet alleen voor de hovenier maar nog meer voor de opdrachtgever. Alleen wat is een goed ontwerp? Wat is er nodig om te komen tot een goed ontwerp?

 1. Een goed gesprek Een goed gesprek is de basis voor een goed ontwerp, maar wat is een goed gesprek? Een goed gesprek begint met luisteren. Nadat er is geluisterd de goede vragen worden gesteld. Maar wat zijn goede vragen? Durf je lastige vragen stellen te stellen? Bewustwordingsvragen, functionele vragen stellen en nog veel meer. Als je de verkeerde vragen stelt krijg je de verkeerde antwoorden. Met de verkeerde antwoorden ontstaat een verkeerd plan. Een verkeerd plan niet leiden tot een vervolgopdracht. Enige kennis van gesprekstechnieken is hierbij wel zo fijn.
 2. Vertaling van het gesprek. De kunst is om het gesprek ruimtelijk te vertalen. Soms moet je als vormgever/ontwerper eigenwijs zijn en voorbij gaan aan hetgeen opdrachtgever heeft aangegeven. Alleen dat moet dan ook wel heel goed worden onderbouwd.
 3. Binnen het budget. Prachtige plannen maken is een ding, binnen het gestelde budget blijven is vaak een hele kunst. Opdrachtgevers willen vaak meer dan het banksaldo toelaat. Wanneer informeer jij je opdrachtgever daarover? Voordat je aan de gang gaat, of laat gaan, of tijdens de presentatie. Op welke manier help jij je opdrachtgever hiermee?

Zit je soms of vaak te worstelen met het voeren van een goed gesprek of het maken van een goed tuinontwerp? Heb je vaak geen tijd/zin/energie/inspiratie om een goed tuinontwerp te maken? Wil je digitaal gaan ontwerpen maar geen zin/tijd om je deze vaardigheid eigen te maken? Dan is samenwerking een goed optie.

Is er een ontwerpafdeling aanwezig maar loopt die over van werk en er is een achterstand? Ook dan kan samenwerking een optie zijn.

Zien doet verkopen, toch?

Een ontwerp moet zodanig worden gepresenteerd dat het voor de opdrachtgever direct duidelijk is. Er moet leven in zitten. De opdrachtgever moet zich al in zijn nieuwe tuin kunnen wanen.

Hierbij enkele voorbeelden van kleine en grote tuinen in Zwolle – Houten – Hilversum – Rotterdam en Boskoop. Van 12.000,- tot 400.000,- euro. Van 40 m2 tot 2500 m2.

De tweede stap naar slimmer hovenieren

Waarom bezuinig je op het ontwerp?

Veel hoveniers werken niet graag samen met een professionele en goede tuinontwerper. Waarom? Omdat als de opdracht niet doorgaat er toch een rekening volgt van de ontwerper(ster). Da’s niet fijn. Is dit op te lossen?

Ja dat is op te lossen met een goed ontwerp en een goed verdienmodel. Klopt een van beiden niet, dan is de kans dat er voor niks wordt gewerkt levensgroot. Het is een soort kip – ei logica. Slecht plan weinig kans, goed plan meer kans. Daarnaast is het vaak niet alleen het ontwerp maken maar het ook ‘even’ doorrekenen. Het doorrekenen kost vaak net zoveel tijd als het ontwerp maken. En als dan de opdracht niet doorgaat, tja dubbele pech. en toch is dit alles op te lossen. Maar het zal nooit zonder risico zijn. Als je geen risico wil lopen moet je een baan zoeken en geen ondernemer worden.

Verdienmodellen

Als hovenier kan je verschillende verdienmodellen ontwikkelen. Denk hierbij aan:

 • verdienmodel voor tuinontwerp en tuinaanleg;
 • verdienmodel voor als het ontwerp er al is;
 • verdienmodel voor tuinaanleg zonder ontwerp;
 • verdienmodellen voor tuinonderhoud zoals;
  • productisering van je diensten;
  • dagdelen inclusief machines, voorrijkosten, stortkosten tuinvuil, meststoffen e.d.;
  • onderhoudsabonnementen.

Om te voorkomen dat je zo min mogelijk voor niets aan het werk gaat is het van belang dat je goede voorstellen maakt. Dat je verkoopproces optimaal is ingericht. De procedures en werkwijze helder zijn niet alleen voor jezelf maar zeker ook voor je prospect.

Goede samenwerking brengt je verder

Natuurlijk werken we graag met je samen om verrassende ontwerpen te maken. Maar naast De Tuinregisseurs zijn er nog honderden tuinontwerpers en ontwerpsters. Goede, hele goede en ook slechte.

Van LOI geschoolden tot autodidacten, tot academisch geschoolden. Ontwerpers en ontwerpsters die al werken voor 100,- euro en die ontwerpers die pas aan de slag gaan vanaf 500,- of 1.000  euro. Zoek de persoon en het bedrijf dat bij jou en jouw bedrijf past. Een goede ontwerper kan vaak behoorlijk eigenwijs zijn, daar moet je mee om kunnen en durven gaan is mijn ervaring. Maar gelukkig zijn de meeste ondernemers ook eigenwijs :-). Daarom wordt men ook vaak ondernemer.

Alleen bij grote tuinen ontwerper inschakelen?

Dat is wat mij betreft de grootste onzin die er is. Ook opdrachtgevers met kleine tuinen verdienen de beste aandacht. Ook voor een kleine tuin met een budget van 5 – 10.000 euro kan een verrassend ontwerp worden gemaakt. En wie het kleine niet eert………..

De Tuinregisseurs ontwerpt tuinen van 10 m2 tot 100.000 m2 en groter. Niet iedere ontwerper kan dat. Van bloembak, voortuin, erf tot landgoed, park en plein.

De voordelen van De Tuinregisseurs

 1. We weten wat wel en niet maakbaar is en op welke wijze;
 2. Als hovenier krijg je ruimte om mee te denken/werken in het ontwerpproces en zelfs op prijs wordt gesteld (samen kom je verder);
 3. Ruim 40 jaar ervaring in het ontwerpen en realiseren van tuinen, erven, terreinen en landgoederen;
 4. We kunnen bijdragen in het ontwikkelen van unieke verdienmodellen waardoor jij nooit meer voor niets hoef te gaan zitten rekenen;
 5. Ervaring met hoveniersbedrijven en waar deze behoefte aan hebben;
 6. Snel, meedenkend, afspraken nakomend en flexibel;
 7. Doorrekenen ontwerpen voor materiaalstaten voor je offerte/raming of begroting. Nauwkeurig en het scheelt jou heel veel tijd;
 8. Voor tuinen groot en ook klein;
 9. Landelijk werkzaam en daarbuiten.

Wil je eens vrijblijvend van gedachten wisselen? Vul hiernaast het contactformulier in, selecteer De Tuinregisseurs, verzend en we spreken elkaar nader.

Graag tot ziens,

Met vriendelijke groet,

 

ing. Alexander Bijl
tuin- en landschapsontwerper